Hizmetlerimiz

Şarap Neden Yatık Saklanır?

Şarap mantarla temas ettiği sürece mantarı ıslak tutacaktır. Ancak şarap mantara dokunmadığı zaman ıslanmayan ve dolayısı ile şişip şişenin ağzına tam oturmayan bir mantar olacak demektir. Şişe ağzına tam oturmadığı zaman da şişenin içerisindeki kıymetli ve narin şarabınız oksijen ile temasa geçecek, oksitlenme oluşacaktır. Şarap Tadımı'nda da belirtmiş olduğum gibi, şarapta oksitlenme (oksidasyon) oluştuğu zaman tadında ve kokusunda hoş olmayan bir takım değişimler oluşacaktır.Mantarın kurumasının diğer bir sakıncalı yanı da, mantarın kuruduğu zaman mantarın gözenekli yapısında çatlamalar meydana gelebilmesidir. Bu da yine o gözeneklerden oksijen sızacağı ve oksidasyona bağlı olarak şarabın değer kaybedeceği anlamına gelir.Tabi tüm bu yukarda yazdıklarım doğal mantar için geçerli. Eğer şarabı korumak için sentetik mantar seçilmişse ya da vidalı kapak tercih edilmişse yatık saklamaya gerek yoktur. Zaten bu tarz kapaklar kısa zamanlı tüketim için olup, mahzende saklanması önerilmez.